Krašto pažinimo diena

     Birželio1d. mokykloje vyko netradicinės veiklos – Krašto pažinimo dienos renginiai.
Šią dieną penktokai keliavo į Ilzenbergo dvarą. Ten dalyvaudami edukacinėje programoje ,,Žmogaus ir gamtos darna“ susipažino su parko gamta – augalais, gyvūnais, vandeniu. Kartu su ekskursijos gide Aurelija mokiniai keliavo po parko teritoriją, nuolat stabteldami prie tam tikrų gamtos objektų. Penktokai matė inkilą, kuris turi duris, paukščių ,,viešbutį“, ,,gyvą vandenį“, ąžuoliuką stelmužiuką ir kitų įdomybių. Mokiniai nuolat klausinėjo, domėjosi vabzdžiais, moliuskais, paukščiukais. Gamtos mokytoja Laima Kvedaravičienė papildė gidės pasakojimą vaizdine medžiaga iš interneto. Baigę kelionę vaikai dalyvavo edukacinėje viktorinoje ,,Kas gyvena parke?“ Po to pasiskirstę į dvi komandas atliko praktinę užduotį – surado paslėptą ,,lobį“, atsakinėjo į klausimus. Pabaigoje laukė staigmena – patrankos šūvis. Šią dieną penktokai sužinojo daug naujų dalykų, taip pat nustebino tai, kad toks garsus Ilzenbergo dvaras yra visai netoli Pandėlio.
  6 kl. mokiniai dalyvavo Šv. Jokūbo kelio jaunųjų ambasadorių estafetėje 2022 m., skirtoje šventiesiems Jokūbo metams ir solidarumui su kovojančia Ukraina. Žygis pėsčiomis prasidėjo nuo Vilkolių kaimo ir tęsėsi iki Suvainiškio. Pakeliui mokiniai aplankė partizano Prano Meilaus žūties (1948-08-19) paminklą, grožėjosi vasariškais miško vaizdais ir garsais. Suvainiškyje jie aplankė Šv. Apaštalo Jokūbo bažnyčią, įtrauktą į Šv. Jokūbo piligrimų kelio maršrutą. Mokiniai susitiko ir su buvusia Suvainiškio bibliotekininke Bronislava Šapranauskiene, kuri papasakojo apie laikotarpį, kai mokėsi Pandėlio progimnazijoje, apie Notigalės bunkerio partizanus, kurių kūnai buvo išniekinti Pandėlio miestelyje priešais bažnyčią. Užrašyti pasakojimai papildys gimnazijos muziejų. Už dalyvavimą žygyje mokiniams įteikti Šv. Jokūbo piligrimų kelio sertifikatai. Smagu, kad labiausiai žygiu džiaugėsi ir Ukrainos vėliavą nešė ukrainietis Denisas.
   7 ir IIIg klasių mokiniai, lydimi mokytojų, dalyvavo žygyje į Notigalės partizanų bunkerį. Kelionės gidai buvo kautynėse dalyvavusio partizano Balio Jasiūno giminaitis Algirdas Jasiūnas ir Obelių Laisvės kovų istorijos muziejaus muziejininkas Valius Kazlauskas. Jie papasakojo apie 1946 m. gruodžio 12d. atkakliose kautynėse prieš reguliariąją sovietų kariuomenę garbingai kovojusius ir žuvusius 12 partizanų, bunkerio atstatymą. Po to buvo uždegtos žvakutės ir žuvusiųjų atminimas pagerbtas tylos minute. Nors teko bristi per vandeningą pelkę, kai kuriems netgi sušlapo kojos, tačiau šis žygis skatino mokinius išbandyti save ir suteikė malonių emocijų. Įveikę žygį dalyviai gėrėjosi įspūdinga Notigalės gamta, pietavo prie ežero esančioje pavėsinėje. Renginio pabaigoje mokytojai surengė viktoriną apie partizanus, jos laimėtojai buvo paskatinti saldžiais prizais. Čia nepralenkiamas buvo 7 kl. mokinys Adomas Č..
    8 klasės mokiniai, jų klasės auklėtoja E. Zinkauskienė ir biologijos mokytoja L.Vipienė vyko į Kazliškį. Čia jie dalyvavo S. Šerepkienės duonos kepimo edukacijoje. „Garduonos“ šeimininkė jau iš vakaro buvo paruošusi duonelės raugą ir pamokė kiekvieną vaiką suformuoti kepalėlį ir apibarstyti jį sėklomis. Kol duonelė „ilsėjosi“, ponia Svetlana pakvietė visus į pažintinį Kazliškio šilo taką, kuris tęsiasi apie 3 km.. Pasigrožėję nuostabiu kraštovaizdžiu, išbandę savo jėgas, mokiniai grįžo pašauti į krosnį duonelės. Kol duona kepė, sodybos šeimininkė pasakojo apie duonos rūšis, sudėtį, gamybos subtilumus, o mokiniai ir mokytojos vaišinosi šviežia ekologiška duonele su sviestu ar medumi, gėrė arbatą, bendravo. Kiekvienas edukacijos dalyvis parsivežė po karštą, kvepiantį kepalėlį į namus.
Ig klasė vyko į Konstantinavą. Ten lankėsi bibliotekoje, kur vietos gyventojai supažindino mokinius su kaimo istorija. Tada vyko ekskursija po kaimą. Po skanių pietų mokiniai braižė miestelio planą, žaidė žaidimus ir ilsėjosi prie ežero.
   IIg klasės mokiniai lankėsi Panemunyje. Pirmiausiai mokiniai pabuvojo prie Panemunio akmens, kur sužinojo, kad kaimui jau 424 metai, išgirdo Panemunio himną. Tada gimnazistai aplankė kryžių „Tremtinys“, Šv. Trejybės bažnyčią, susipažino su jos architektūra, bažnyčioje esančiais dailininko Kalpoko piešiniais, kuriuos nupirko ir padovanojo bažnyčiai V. Mironas. Taip pat mokiniai sužinojo, kur anksčiau kaime gyveno vargonininkas, kur buvo pirmoji mokykla, spirito varykla. Vėliau dešimtokai aplankė paminklą „Angelas“, Panemunio dvarą, kur susipažino su dvaro istorija, šaltinėlį, stogastulpius, skirtus muzikos veikėjui N. Martinoniui ir dainininkui J. Byrai. Prie stogastulpių mokiniai atliko ir apeigas: kaire ranka bėrė grūdus linkėdami dvasinių dalykų, o dešine – materialių. Galiausiai žygio dalyviai ėjo į biblioteką. Čia bibliotekininkė E. Baronienė papasakojo apie V. Mironą, mokiniai žiūrėjo filmą ,,Knygnešys“.
                                                                                                     Mokytoja Virginija Danienė

spacer