Paminėtos Sedos kautynių 75-osios metinės

     Pandėlio gimnazijos jaunieji šauliai sekmadienį spalio 6 d. paminėjo Sedos kautynių 75-ąsias metines. Kartu su rokiškėnų delegacija – muziejininkais, visuomenininkais, šauliai vyko į Sedos miestelį, Mažeikių rajone.
     Sedos kautynių minėjimas prasidėjo karių savanorių bei šaulių eisena Sedos miestelio gatvėmis. Vėliau vyko Šv. mišios Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į Dangų bažnyčioje ir minėjimas prie paminklo, įamžinusio kautynių vietą, taip pat žuvusiųjų kapinėse.
Kaip pasakoja istorikas Valius Kazlauskas, prieš septyniasdešimt penkerius metus, 1944 m. spalio 7-ąją dieną Sedoje (tuometinėje Mažeikių apskrityje) įvyko kautynės. Iš visos Lietuvos atvykę savanoriai įnirtingai priešinosi galingai sovietinei kariuomenei. Daugumą savanorių sudarė patriotiškai nusiteikęs jaunimas–gimnazistai, studentai. Rytų Lietuvos patriotai, Rokiškio, Zarasų, Biržų krašto savanoriai taip pat keliavo į Sedą priešintis sovietiniam okupantui. Vien iš tuometinės Rokiškio apskrities kautynėse dalyvavo dvylika savanorių.
     Kartu su rokiškėnais kautynių minėjimo renginiuose dalyvavo duokiškietės Valė Žilinskaitė-Subačienė ir Alma Gintalienė. Valė Žilinskaitė-Subačienė savo tėvelio Kazio niekada gyvenime nematė. Kai ūkininkas Kazys Žilinskas išjojo į Sedą, jo žmona jau laukėsi dukrelės Valės.
Duokiškietės Almos Gintalienės kaimynas, studentas Angelas Chmieliauskas, trumpai viešėjo gimtinėje. Jis taip pat su bendraminčiais iškeliavo į Sedą. Tik prasidėjus Atgimimui artimieji sužinojo, kad jie žuvę. Almos Gintalienės iniciatyva ir finansinė parama suteikė galimybę rokiškėnams nuvykti ir dalyvauti Sedos kautynių minėjimo renginiuose.
       Po renginio atvykusiais iš Aukštaitijos rūpinosi bei ekskursiją po Sedos apylinkes surengė pedagogė Genoveita Gricienė. Pandėlio jaunieji šauliai nuoširdžiai dėkojo duokiškietėms Almai Gintalienei ir Valei Subačienei, istorikui Valiui Kazlauskui, šauliams Algiui ir Vidučiui, sediškiams už galimybę dalyvauti renginyje, susipažinti su žemaičių kraštu, jų tradicijomis.
                                                                                                  Šaulių kuopos vadė Rima Žėkienė

spacer