Socialinio teatro laboratorija „Mielas naujokas“

     Šiuo metu, kada yra labai daug yra kalbama apie integralų ugdymą, mūsų pradinukus aplankė mieli ,,naujokai“ – lėlės, atvykusios iš kitų miestų ar net šalių, nes tėveliai nori surasti jiems tinkamą mokyklą, klasę. Kiekvienas iš jų turi tam tikrų sveikatos sutrikimų, negalių. Šio projekto autorė – Rokiškio rajono savivaldybės administracijos Komunikacijos ir kultūros skyriaus vedėja Irena Matelienė. Projektas buvo parengtas Jungtinių Valstijų valstybės departamento Švietimo ir kultūros reikalų departamento Vašingtone IVLP ,,Alumni“ programos stažuotėje.
Kartu su projekto veikėjais pas pradinukus atvyko ir jų padėjėjos iš Bajorų teatro ,,ČIZ“: Nijolė Knečiūnaitė – Čirūnienė ir naujokas Benas, Nadiežda Ivanova ir naujokė Smiltė, Dalia Zemelienė ir naujokė Mėja bei Irena Matelienė ir naujokas Hasan.
    Pas pirmokus svečiavosi naujokė, lėlė Smiltė. Kartu su ja mokiniai tikybos pamokoje meldėsi, šoko, dainavo, atliko užduotis apie kūrėją. Fizinio ugdymo pamokoje, susipažino su kamuolio mokyklėle, o pamokos pabaigoje pirmokai Smiltei uždavė įvairių klausimų, domėjosi, kokius žaidimus ji mėgsta ir gali žaisti, padėjo jai iš salės grįžti į klasę.
Tikybos pamokoje pas antrokus apsilankė Benas. Visi, susėdę į bendrą ratą, dėkojo Dievui už Beną, meldė jam sveikatos, kartu giedojo, atliko interaktyvią užduotį ,,Geri-blogi poelgiai“. Pasirodo, Benui labai patinka gyvūnai, tad antrokų klasėje jam labiausiai patiko gyvalazdės.
Į trečią klasę atėjo Mėja. Ji gimė Lizburne, Šiaurės Airijoje, lietuvių migrantų šeimoje. Vaikams buvo įdomu susipažinti su naujoke. Mergaitės netgi panoro draugauti. Ši įdomi, nauja patirtis nepaliko abejingų.
Iš Damasko atvykęs Hasan aplankė ketvirtokus. Nedrąsiai, tačiau pakankamai aktyviai berniukas įsijungė į fizinio ugdymo pamoką, kurioje dalyvavo greičio estafetėje, truputį žaidė kvadratą. Lietuvių kalbos pamokos metu jis kūrė dialogą, kartu su mokytojos padėjėja rašė sveikinimą klasės mokytojai gimtadienio proga ir nuoširdžiai džiaugėsi gera klasės atmosfera.
    Buvo įdomu stebėti mokinius, dirbančius kartu su naujokais. Jie svečius priėmė labai nuoširdžiai.
Tikimės, kad jeigu ir atvyktų į klasę tikri naujokai, mokiniams tai nebūtų didelis iššūkis – gerumo, supratingumo ir dėmesio pakaktų visiems.

                                                                                                                                   Mokytoja Renata Kiburienė

spacer