Pamokos gimnazijos muziejuje

    Spalio 27 d. ketvirtokai lankėsi gimnazijos muziejuje, kur vyko pasaulio pažinimo, meninio ugdymo ir etninės kultūros integruotos pamokos.
    Per pasaulio pažinimo pamoką mokiniai sužinojo, kaip senovės lietuviai puošė savo namus. Vaikai domėjosi, fotografavo, rinko informaciją apie jų namuose išlikusius iki šių dienų seniausius, praeitį primenančius daiktus, dirbinius, stengėsi išsiaiškinti jų pavadinimus ir paskirtį.
Apžiūrėję turtingą muziejaus ekspoziciją, mokiniai ėmėsi veiklų. Ketvirtokai kūrė karpinius – popierines užuolaidėles, kuriomis mūsų senoliai puošdavo kiekvieną trobos kampelį: langus, indaujas, lentynėles, šventų paveikslų, veidrodžių rėmelius, vazonus, lempų gaubtus. Mokiniai nusprendė, kad šis darbas reikalaudavo labai daug kruopštumo, išmanumo, kantrumo ir kūrybiškumo. Matyt, tokiais bruožais ir pasižymėdavo mūsų promočiutės. Gaila, kad muziejuje tokių namų puošybos elementų neaptikome.
    Per antrą pamoką tikybos mokytoja Eglė Glemžienė ketvirtokams pristatė edukacinę programą „Lino kelias“. Vaikai pamatė ką tik mokytojos pačios nurautą linų kuokštą, susipažino su įrankiais, kuriuos lietuviai naudojo apdirbdami linus. Vaikai prisiminė sunkią lino „kančią“, surado tarp muziejaus eksponatų namų apyvokos gaminius iš lino, minė mįsles, gamino žaisliukus ir puošė juos linine skiautele. Kraičio skrynioje mokiniai apžiūrėjo sudėtus lininius dirbinius: lininius rankšluosčius, takelius, staltieses, lovatieses, kurių ne viena skaičiuoja jau kelintą dešimtmetį. Vaikai kartu su mokytoja išbandė patį sunkiausią darbą – lininio rankšluosčio lyginimą.
     Padėkoję mokytojai Eglei Glemžienei už puikią edukaciją ir kupini įspūdžių, ketvirtokai grįžo į klasę ir nutarė savo klasės langus papuošti savo sukurtais karpiniais.
                                                                               4 klasės mokytoja Ramutė Vaičėnienė

spacer