Europos paveldo dienos Pandėlio gimnazijoje

       Šiais metais į Europos paveldo dienų renginius įsitraukė visa gimnazijos bendruomenė. Vykdėme KPD finansuojamą projektą ,,Pažinkime kultūrinį kraštovaizdį: nuo piliakalnių iki miesto bokštų“. Rugsėjo 14 dieną visų klasių mokiniai domėjosi savo krašto ir Lietuvos piliakalniais.

         5 klasės mokiniai lankėsi Pandėlio Švč. Marijos vardo bažnyčioje. Pagiedoję giesmių keliavo į Pandėlio parką, kuriame apžiūrėjo Pandėlio dvaro griuvėsius, pasivaikščiojo po parką, atliko skirtas užduotis. Vėliau dalyvavo edukacinėje pamokoje apie savo kraštą Pandėlio miesto bibliotekoje. Grupė mokinių kartu su mokytojais patraukė prie Panemunio piliakalnio. Ekskursiją po Panemunio miestelį vedė buvusi bibliotekininkė Pranutė Petrylienė. Mokiniai susipažino su miestelio ir bažnyčios istorija, susidomėję klausėsi šaltinėlio legendos, diskutavo apie kovas, susijusias su piliakalnio reikšme, sustojo prie autentiškos akmenų sienos, prie kurios grandinėmis buvo prikaustomi baudžiauninkai – jie gaudavo 60 rykščių. Klausydamiesi dvaro istorijos lygino dabartinį jo vaizdą su praeities gyvenimu. Po to piliakalnio papėdėje mokiniai piešiniais perteikė matytus vaizdus, emocijas. Piešinių girlianda apjuosė dvarą, linkėdami jam pakilti iš griuvėsių. Kita grupė lankėsi ant Moškėnų piliakalnio. 7, 8, 9 kl. (iš viso apie 80 mokinių) autobusu vyko iki Venecijaus Jočio sodybos Degenių kaime. Jočys parodė savo drožinius: leido laisvai vaikščioti po sodybos teritoriją, namą. Mokinius sužavėjo drožėjo laisva dvasia, bendravimas, meno kūriniais paverstos kasdienės smulkmenos. Tada pėsti 8 km ėjo iki Moškėnų piliakalnio. Ant piliakalnio mus pasitiko Eglė Samulytė, kuri pasakojo apie senąjį baltų tikėjimą, jo dievus ir to tikėjimo sąsajas su šiomis dienomis. Papasakojo apie piliakalnius: kodėl buvo supilti, kokio senumo, kodėl jais žavisi ir stebisi užsieniečiai, apie Kernavės piliakalnius. IVag klasės mokiniai važiavo į Kupiškio kraštą. Abiturientai pabuvojo ant Kupiškio piliakalnio. Čia jie klausėsi Vyčio Zavacko pasakojimo apie piliakalnio atsiradimą, jo istoriją, grožėjosi atsiveriančia apylinkių panorama. Sugrįžus į miesto centrą gidė Aušra Jonušytė supažindino mokinius su pirmosios pradinės mokyklos, Kupiškio bažnyčios istorija, žydų gyvenimu. Gimnazistai lankėsi buvusiame žydų gyvenamajame kvartale, sinagogoje. Taip pat mokiniai aplankė Adomo Petrausko, Veronikos Šleivytės muziejus. IVbg klasės mokiniai keliavo po Dzūkijos kraštą. 2 dienų kelionėje aplankyti Kernavės, Merkinės, Punios, Vytauto piliakalniai, rašytojo V.Krėvės gimtinė, Grūto parkas, Maironio literatūros muziejus, Kauno Katedra ir kt. IIag klasės mokiniai pažintinėje kelionėje ,,Panemune iki Šventosios“ aplankė Raudondvario dvarą, Seredžiaus piliakalnį, vadinamą Palemono kalnu (mokiniai prisiminė legendą apie Palemoną),Vilkijos, Veliuonos Gedimino kapo ir Pilies piliakalnius, Raudonės ir Panemunės pilis. Kitą dieną dalyvavo pamokoje rašytojo, vyskupo Motiejaus Valančiaus gimtinės muziejuje Nasrėnuose, Šaltojo karo muziejuje susipažino su sovietinio laiko istorija, prie Platelių ežero aptarė jo kilmę, grožėdamiesi Žemaitijos nacionalinio parko vaizdais, pakartojo geografijos žinias apie Lietuvos nacionalinius parkus.
        Tokia netradicinė pažintinė integruota veikla padeda susipažinti su mūsų krašto kultūriniu paveldu, įgyti žinių, patirti naujų įspūdžių.

Projekto vadovė Violeta Karaliūnienė

spacer

Leave a reply