Viešnagė Lenkijoje

     Birželio 6-13 dienomis grupė gimnazistų viešėjo Lenkijoje, kur vykdė Lietuvos ir Lenkijos jaunimo mainų fondo projektą „Įžymūs Lietuvos ir Lenkijos žmonės, kovoję už nepriklausomybę“. Šio projekto tikslas – edukacinio žaidimo apie žymias asmenybes, kurios prisidėjo prie kovų dėl Lietuvos ir Lenkijos nepriklausomybės, kūrimas. Šis projektas –tai galimybė mokytis ir mokyti kitus. 
Projektas, kurį inicijavo Rybniko technikumas (mokytoja Gabriela Smycek-Jądro ) ir Pandėlio gimnazija (mokytoja Larisa Tichonova), sukurtas abiejų šalių jaunimo grupei. Mūsų gimnazijai atstovavo Augustas B. (Ig kl.), Indrė B. (IIag kl.), Greta N. (IIbg kl.), Gabrielė G. (IIag kl.), Kęstutis V. (IIag kl.), Rytis Č. (IIbg kl.), Silvija K. (IIbg kl.), Salvijus K. (IIag kl.), Šarūnė Š. (IIag kl.), Žygimantas S. (Ig kl.).
     Pirmąją viešnagės dieną lenkų grupės jaunimas vedė orientacinį žaidimą Krokuvos mieste. Jo metu mokiniai susipažino su įžymiais miesto pastatais, jų istorija.
Kitą dieną Poronin mieste vyko Lietuvos ir Lenkijos šalių atstovų susitikimas, kuriame mokiniai pristatė dar namuose parengtus darbus rusų ir anglų kalbomis, supažindino su šalies laisvės kovotojais. Labai išradingai savo šalį pristatė projekto partneriai lenkai. Mūsų gimnazijos mokiniai surengė vakarą, kuriame pasakojo apie mūsų šalies kultūrą: šventes, valgius, tradicijas, mokė dainuoti, šokti liaudiškus šokius.
    Didžiausias darbas, kurio ėmėsi jaunimas, – sukurti žaidimą, kurio metu būtų galima susipažinti su abiejų šalių įžymybėmis. Pasidalinę į grupes, dirbdami kūrybiškai ir bendradarbiaudami, projekto dalyviai sukūrė edukacinę priemonę, kurią patys išbandė ir įvertino.
Projekto dalyviai ne tik dirbo, bet ir poilsiavo. Didelį įspūdį jiems paliko Tatrų kalnai Zakopanėje. Kalnuose jaunimas dalinosi įspūdžiais apie projektą, bendravimo patirtimi. Vėliau mokiniai pabuvojo vonių baseinų komplekse Bukovinos mieste, dalyvavo ekskursijoje Rybniko mieste. Gimnazistai pabuvojo Rybniko technikume, kur bendravo su direktoriumi Piotru Tokarzu. Vėliau visą projekto komandą priėmė Rybniko merijoje. Merijos valdžios atstovai ir projekto dalyviai dalijosi įspūdžiais apie projektą, organizuota ir ekskursija po merijos pastatą. Mokiniai atidžiai klausėsi pasakojimo apie miestelio istoriją.
    Didžiausia šio projekto nauda ne tik lenkų kultūros ir įžymybių pažinimas, užsienio kalbos taikymas, bet ir užmegzti draugiški ryšiai.
  Detalesnė projekto veikla, mokinių įspūdžiai video medžiagoje: „Projekto svarba” ir Refleksija „Ką mums davė projektas?”

   Projekto dalyvės Pandėlio gimnazijos mokytoja Eglė Glemžienė ir IIag kl. mokinė Gabrielė Glemžaitė

spacer