Pandėlio gimnazijos bendruomenė mini tragiškos partizanų žūties metines

       Šiais metais gruodžio 12 dieną minimos Notigalės partizanų žūties 76 – osios metinės. Pagerbdami partizanus gimnazijos mokiniai kartu su mokytojomis Rima Žėkiene, Egle Glemžiene ir Violeta Karaliūniene gražia eisena, nešdami Lietuvos, Ateitininkų organizacijų vėliavas, ėjo į Pandėlio kapines, kur palaidoti žuvę partizanai. Mokiniai padėjo gėlių, uždegė žvakutes, pagerbė malda žuvusiųjų atminimą. Gimnazijos muziejuje buvo parengta ekspozicija, skirta Notigalės partizanams. Savo surinktą medžiagą į muziejų jau anksčiau atvežė kraštotyrininkas Vidmantas Markevičius iš Skapiškio, taip pat stendai buvo papildyti praėjusių metų jubiliejinio renginio nuotraukomis ir kita kraštotyrine medžiaga. Gruodžio 15 dieną muziejuje vyko integruota pamoka, skirta Notigalės partizanams atminti. Joje nuotoliniu būdu dalyvavo ir šiuo metu Vokietijoje gyvenantis Povilas Stumbrys, išleidęs knygą ,,Atodangos Notigalės skausmo spalgenų“. Pirmiausia renginio vedėja mokytoja Violeta savo prisiminimais grįžo į vaikystę, į jaunystę, kai Notigalė siejosi tik su gerais dalykais, niekas tuo metu nekalbėjo apie tragediją. Puikus ežeras, daug uogų, grybų – nuostabi krašto gamta. Geografijos mokytoja Diana Deksnienė trumpai papasakojo apie aukštapelkes, kuo išskirtinė Notigalės aukštapelkė. Apie pokario kovas, rezistenciją mūsų krašte kalbėjo istorijos mokytoja Virginija Adomėnienė. Dorinio ugdymo (tikybos) mokytoja Eglė pasidžiaugė, kad bandoma ieškoti partizanės Dianos Glemžaitės palaikų, ir padainavo dainą ,,Vakarai“ pagal Dianos Glemžaitės eiles. IIIg klasės vaikinai paruošė trumpą pagerbimo kompoziciją ,,Mes esame, mes būsime“, o merginos kiekvienam žuvusiam partizanui uždegė atminimo žvakutę. Prie mūsų prisijungęs Povilas Stumbrys pasakojo apie knygos sumanymą, apie žuvusį austrų lakūną Stefaną Hofmaną, jo istoriją. Taip pat pasidalijo savo idėja pastatyti Notigalėje apžvalgos atminimo bokštą. Pažiūrėjome jau ankstesniais metais padarytą buvusios ryšininkės Šešelgienės video įrašą su linkėjimais jaunimui. Pamoką apibendrino direktorė Jūratė Kavoliūnienė, kuri pasidžiaugė tokia iniciatyva. Po to apžiūrėjome parengtus stendus, ekspoziciją, surinktą medžiagą.
    Dėkojame Virginijui Putkai ir Irenai Putkienei už finansinę ir moralinę paramą renginiams, skapiškėnui kraštotyrininkui Vidmantui Markevičiui už suteiktą galimybę peržiūrėti jo surinktą medžiagą, kraštiečiui Povilui Stubriui už rastą laiką ir prasmingą darbą, Obelių Laisvės kovų muziejaus vadovui Valiui Kazlauskui už bendradarbiavimą. Ačiū mokytojoms Eglei Glemžienei, Rimai Žėkienei, Virginijai Adomėnienei, Virginijai Baltrukėnienei, Dianai Deksnienei. Ačiū ,,Gimtojo Rokiškio“ žurnalistei Vilmai Bičiūnaitei.
Jei būtų Pandėlio bendruomenės narių ar rajono gyventojų, norinčių pasižiūrėti parengtą parodą, ekspoziciją, kreiptis asmeniškai tel. 861035424.
                                                                                                                       Projekto vadovė Violeta Karaliūnienė

Notigalės partizanų žūties 76 – osios metinės
spacer