STEAM diena – ,,Atradimų laboratorija”

   Balandžio 15 d. Pandėlio gimnazijos pradinukai dalyvavo netradicinėse veiklose: STEAM dienos ,,Atradimų laboratorijoje”. Kiekvienoje klasėje, aktų salėje ir net lauke, prie mokyklos, veikė atskiros laboratorijos, Joms vadovavo klasių mokytojos arba edukatoriai iš Rokiškio, Vilniaus ir net Plungės. Mokiniams buvo sudarytos sąlygos lavinti savo pojūčius: regėjimą, lytėjimą, klausą, akies ir rankos koordinaciją, mokytis ilgiau išlaikyti dėmesį, ugdytis sumanumą, lavintis reakciją, diskutuojant striprinti kritinį mąstymą, gebėjimą spręsti problemas, konstruoti ir kurti.
   Diena prasidėjo masiniu pradinukų ,,Žemės šokiu” ir eksperimentu ,,Ar atlaikys 3 kiaušiniai 10 knygų?”. Vėliau visos veiklos vyko pagal paruoštą tvarkąraštį.
Edukacinės pažintinės veiklos ,,Aš – sakalas” metu sakalininkas iš Plungės Virginijus papasakojo mokiniams sakalininkystės istorijos faktus, supažindino su Kalifornijos vanagais Lėta ir Gyviu, vaizdžiai papasakojo apie jų gyvenimo ypatumus ir priežiūrą, kūno sandarą, prisitaikymą prie gamtos, atsakė į mokiniams rūpimus klausimus. Mokiniai galėjo gyvai susipažinti su plėšriuoju paukščiu, laikant jį ant rankos su sakalininko pirštine, stebėti, kaip uždedamas paukščiui gobtuvas – kepuraitė. Labiausiai mokinius nustebino tai, kad plėšrieji paukščiai šiais laikais padeda gelbėti oro uostus, parkus, įmonių ir net žemės ūkio bendrovių teritorijas nuo kovarnių, balandžių kolonijų. Pasirodo, kad plungiškio Lėta jau sėkmingai išbaidė kovarnius iš Plungės miesto parko.
  Aktų salėje vyko net keturios Rokiškio STEAM centro ,,Būsiu” edukacinės veiklos, kurias vedė edukatorės Saulė ir Lina. Iš pradžių vaikai žaidė susipažinimo žaidimus, paskui, pasidaliję į dvi grupes, mokėsi groti bananais ir gaminosi muzikos instrumentus iš kartono bei jais grojo, konstravo iš ,,Lego” ir mokėsi valdyti robotus, kurie ne tik lenktyniavo tarpusavyje, bet ir stumdė popierines stiklinaites į vartus, linksėjo, sukiojo galvas atsakydami į klausimus, paklusniai gretinosi prie šeimininkų kojų ir kartu džiaugėsi.
  Ar kada nors teko susimąstyti, kaip turėtų atrodyti drambliams skirta dantų pasta? Kažin? ,,Eksperimentų laboratorijoje”, kur šeimininkavo mokytoja Daiva Girdvainienė, mokiniai iš kalio permanganato, vandenilio peroksido, indų ploviklio ir sausų mielių gamino dantų pastą, kuri tinka drambliams. Efektas išties privertė vaikus aikčioti ir išsižioti iš nuostabos!
2022 metai – gyvūnų gerovės metai, todėl pažintinė – patyriminė veikla ,,Egzotiški gyvūnai“, kuriai vadovavo mokytoja Irena Veikšrienė, tam buvo ir skirta. Užsiėmimo pradžioje mokiniai bandė išsiaiškinti, kokį gyvūną mokytoja turi pintinėje, kalbėjosi apie augintinius, kuriais mokiniai rūpinasi savo namuose. Vėliau mokytoja pristatė egzotiškus augintinius – vietnamietiškas gyvalazdes, kurios gyvena, auga ir veisiasi pirmoje klasėje esančiame terariume. Ji papasakojo apie jų amžių, maistą, augimą, veisimąsi, gynybą, prisitaikymą prie aplinkos, atsakė į mokinių klausimus. Bet pats smagumas buvo paimti gyvalazdes į rankas. Užsiėmimo dalyviai matavo jų ilgį, padidinamojo stiklo pagalba apžiūrėjo ir stebėjo elgseną, kai buvo apipurkštos vandeniu, bandė išgirsti skleidžiamą garsą, pamaitinti. Po to vyko ,,egzaminas“. Mokiniai, kurie buvo atidūs ir atsakė į egzamino klausimus, gavo prizus.
   Meno terapijos laboratorijoje „Margutis” veikloms vadovavo mokytoja Ramutė Vaičėnienė. Atvykę mokiniai aiškinosi, kokios yra pagrindinės spalvos, kaip iš jų gaunamos antrinės ir trečiosios, kėlė hipotezes, grupėse pildė eksperimentų lapus. Maišydami tris pagrindines spalvas, mokiniai atliko tiriamąją veiklą. Pirmiausia lipalo klijais „piešė“ margučius, po to juos padengė juoduota druska. Nubarstę druskos perteklių pipete liejo maistinius trijų pagrindinių spalvų dažus, stebėjo, kaip jie liejasi, kaip atsiranda kitos spalvos ir aiškinosi, nuo ko priklauso spalvos intensyvumas. Mokiniai džiaugėsi, kad savo įgytas žinias galės pritaikyti prieš Velykas margindami tikrus margučius.
Inžinerinėje laboratorijoje ,,Statau!“ visų laukė staigmena – edukacija ,,Robotika“ ir jos vadovas Andrius iš Vilniaus. Užsiėmimo metu mokiniams teko prisiminti ir pademonstruoti savo IT gebėjimus, įgytus ,,Technologijų vedlių” modulio pamokose. Pagal pateiktas programavimo schemas jie turėjo sukonstruoti robotus ir pademonstruoti, kaip jie juda, lenktyniauja, sukasi.
Mini pertraukėlių metu mokytoja Renata Kiburienė su mokiniais iš plastikinių statybinių šiaudelių konstravo kubus, o iš jų statė bokštus, matavo jų aukštį, skaičiavo, kiek kubų galima pagaminti iš turimų priemonių.
   Dienos veiklų pabaigoje kiekviena klasė dar turėjo galimybę susirungti ilgiausios gyvatėlės konstravime iš saldžiųjų kukurūzų ir dantų krapštukų. Laimėjo sumanumas ir mokėjimas dirbti komandoje
Gimnazijos direktorė Jūratė Kavoliūnienė, atvykusi į dienos uždarymą, dėkojo edukatoriams ir mokytojoms už įdomias veiklas, o vaikams už aktyvumą ir norą pažinti juos supančią aplinką. Jai pačiai teko pabandyti suspausti kiaušinį rankoje. Ar pavyko? Ar tai įmanoma? Pabandykite patys ir sužinosite!
                                                                                                      Pradinių klasių mokytojų metodinė grupė

spacer