Stovykla ,,Galvok! Ieškok! Ilsėkis!” (II-oji pamaina)

    Birželio 28-30 d. gimnazijos 5-IIIg kl. mokiniai stovyklavo Pandėlio parapijos namuose. Jie dalyvavo Šv. Jokūbo kelio jaunųjų ambasadorių estafetėje, kuri šiemet vyko gegužės 20 d. – birželio 30 d.. Ji buvo skirta Šventiesiems Jokūbo metams, o estafetę organizavo Šv. Jokūbo kelio draugų asociacija bei Šv. Jokūbo kelio savivaldybių asociacija. Estafetės globėja – Kovo 11-osios Akto signatarė dr. Laima Andrikienė.
   Mūsų rajone yra du respublikinės reikšmės Šv. Jokūbo kelio objektai: Rokiškio Šv. apaštalo evangelisto Mato ir Suvainiškio Šv. apaštalo Jokūbo bažnyčios, kurias stovyklautojai aplankė ir savo piligrimų pase gavo aplankytų bažnyčių antspaudus. Šios jaunimo akcijos tikslas buvo atrasti Šv. Jokūbo kelią savoje ir kaimyninėse savivaldybėse, aplankyti keliuose esančias šventoves, kultūros paveldo, istorijos objektus. Rajone mokiniai aplankė ir kelis Rokiškio rajono vietos veiklos grupės sudaryto sakralaus maršruto objektus.
Pirmąją stovyklos dieną mokiniai apžiūrėjo Salų dvarą, kuriame dalyvavo tapybos ir šaukštų drožimo edukacijose. Vėliau vyko į Kamajų miestelį. Jame stovyklautojų laukė Kamajų A.Strazdo gimnazijos moksleiviai. Jie papasakojo apie savo miestelį, visi aplankė paminklą poetui ir kunigui Antanui Strazdui bei Kamajų bažnyčią. Joje susėdę bendravo apie tikėjimo ir piligrimystės patirtį, šventė bendras Mišias.
   Antrąją stovyklos dieną mokiniai vyko į Rokiškį, kur krašto muziejaus istorikas Giedrius Kujelis mokiniams parodė Sinagogų gatvę, papasakojo apie Rokiškyje gimusį Lietuvos kariuomenės žydų kapelioną, rabiną Šmuelį Aba Sniegą, kuris buvo aktyvus Lietuvos Nepriklausomybės rėmėjas. Rokiškio bažnyčioje supažindino su jos pastatymo istorija ir sakraliomis vertybėmis, rūsyje visi apžiūrėjo esančius sarkofagus, o pakilę į bokštą pamatė didžiulį velykinį būgną, varpus bei Rokiškio miesto panoramą. Nuvykę į Rokiškio muziejų susipažino su kraštiečio skulptoriaus Liongino Šepkos ekspozicija bei paroda „Uždegta Monmartro ugnies: Rokiškio dvaro meno kolekcija“.
Keliaudami toliau aplankė begriūvantį Onuškio dvarą ir parką. Nuvykę ir apžiūrėję Čedasų bažnyčią, pradėjo Šv. Jokūbo kelio estafetę iki Suvainiškio pėsčiomis. Suvainiškyje jau laukė mokytoja ir bibliotekininkė Virginija Konstanblackienė. Ji supažindino su Šv. apaštalo Jokūbo bažnyčia. Už įveiktą piligrimų kelio estafetę kiekvienas dalyvis gavo Šv. Jokūbo kelio ambasadoriaus sertifikatą, kurį įteikė Pandėlio parapijos klebonas kun. Albertas Kasperavičius. Mokiniai dėkingi suvainiškiečiams, kurie susirinko švęsti bendrų Šv. Mišių. Džiugu, kad piligrimus maistu parėmė Rokiškio savivaldybė, keliaujančiam jaunimui atvežė kibinų.
   Trečiąją stovyklos dieną mokiniai vyko į Kazliškį. Čia kultūros centro specialistė Svetlana Šerepkienė vedė duonos kepimo edukaciją.
Atsidėkodami už svetingą stovyklautojų priėmimą Pandėlio parapijos namuose, mokiniai savanoriškai sutvarkė bažnyčios šventoriaus aplinką.
    Ši stovykla praturtino mokinius kultūrine ir istorine prasme, išlaisvino kūrybiškumą ir telkė mokinius į bendruomenišką santykį. Stovykloje netrūko ir vasariškų malonumų: maudynių Dviragio ir Onuškio ežeruose.
                                                                                                                Stovyklos vadovė Eglė Glemžienė

spacer