Apie skaitymą

   Mintimis apie skaitymą dalinasi gimnazijos mokytojos, darbuotoja ir mokiniai

       Mokytoja Virginija Danienė.   Mėgstu laisvalaikį praleisti su knyga. Dažniausiai skaitau detektyvus. Jų perskaičiau labai daug. Negaliu pasakyti, kokio rašytojo knygas labiausiai mėgstu: svarbu, kad knyga intriguotų, prikaustytų dėmesį. Knygos man, kaip tikriausiai ir kiekvienam skaitančiam, padeda atsiriboti nuo išorinio pasaulio ir panirti į kitokį gyvenimą. Jau nuo pat pirmųjų knygos eilučių panyru į įvairių galvosūkių, intrigų, veiksmo kupiną pasaulį taip, kad negaliu atplėšti akių nuo knygos tol, kol išaiškėja tiesa. Ir nesvarbu, kad skaitomos knygos yra dažniausiai detektyvai, iš jų daug sužinau apie įvairių pasaulio valstybių gyvenimą, papročius, žmonių temperamentus, tarpusavio santykius. Skaitant įvairias istorijas, galima įsitikinti, kad svarbiausia būti atkakliam, siekti užsibrėžto tikslo, būti sąžiningam, doram, vertinti artimuosius…

      Mokytoja Irena VeikšrienėMėgstu lengvo turinio, poilsiui (kur nereikia galvoti) skirtus grožinius kūrinius- ,,muilo operas“.Skaitydama knygas tiesiog jaučiu malonumą ir pailsiu.,,Džeinė Eir“, ,,Erškėčių paukščiai“ – tai jau seniai skaitytos knygos, kada dar nebūdavo serialų, gal todėl jos ir išliko atmintyje. O dabar, prieš Kalėdas, perskaičiau 4 knygas apie meilę. Labiausiai patiko Marinos Stepnovos ,,Italų pamokos“.Savo pavyzdžiu skaityti kitų nepritraukiu, nežinau, kaip sudominti. Gal būtų galima paskatinti skaityti padovanojant knygą, atitinkančiąžmogaus pomėgius.

     Mokytoja Gražina GuzikauskienėAš mėgstu skaityti knygas.Skaitymas man reiškia atsipalaidavimą, padeda įveikti nuobodulį, padeda atsikratyti nuo įkyrių minčių, suteikia malonių emocijų. Skaitydama sužinau, ką nors naujo. Duoda impulsus idėjoms, svajonėms.Labai patiko Charlotte Betts „ Vaistininko duktė“. Ši knyga apie XVIIa. siautėjusį marą, kovą su juo, žmonių pergyvenimus. Labai aktualu mūsų dabartinei situacijai, gal todėl ir padarė didelį įspūdį.Visiems patarčiau susidraugauti su knyga. Tai naudingas ir smagus užsiėmimas.

    Gimnazijos darbuotoja Ina KlanauskienėMėgstu skaityti istorinius romanus, knygas apie keliones, detektyvus. Skaitymas -tai pomėgis nuo vaikystės. Tėtis ir mama daug skaitė, todėl mes su sese matydamos gražų pavyzdį taip pat pradėjome skaityti.  Aš skaitydama įsijaučiu, susigyvenu su knygos herojais. Didžiausią įspūdį paliko Šarlotės Bronte „Džeinė Eir“.  Sužavėjo Džeinės Eir pasiaukojimas ir laimės siekimas. Tiems, kurie neskaito, siūlyčiau pasiduoti knygų pasauliui ir jis įtrauks.  O tada pajusite didžiulį malonumą.

    6 klasės mokinė Erika Lekandraitė. Mėgstu skaityti detektyvus, nuotykių, eksperimentų knygas. Skaitymas papildo laisvalaikį. Labiausiai savo nuotykiais įsiminė J. Martin Strid knyga „Nepaprasta milžiniškos kriaušės istorija“. Siūlyčiau visiems perskaityti nors po kelis puslapius per dieną ir gyvenimas bus įdomesnis.

   6 klasės mokinys Adomas Čižius. Man labiausiai patinka nuotykių knygos. Patinka skaityti vakare. Jei neturite, ką veikti ar negalite užmigti, būtinai skaitykite knygas.

   6 klasės mokinys Donatas Bespalovas. Siūlyčiau perskaityti B. Park knygą „Čia buvo Mikas Hartas“. Nors tai liūdna, bet įdomi knyga, kurioje daug nuotykių. Aš manau, kad reikia skaityti knygas, nes jos padeda geriau įsivaizduoti ir gerina patį mano skaitymą.

    I g klasės mokinė Edita Sarapaitė. Mėgstu skaityti knygas apie šunis, gėles, krikščioniškas. Skaitymas -tai žmogaus tobulėjimas. Skaitydama sužinau daug naujo, randu naujos informacijos. Labiausiai įsiminė knyga J. Villahizan knyga ,,Kaip suprasti ,auklėti ir prižiūrėti šunį‘‘ , kuri pamoko, kaip auklėti ir prižiūrėti šunis. Neskaitantiems siūlau pradėti nors pamažu skaityti, įsijausti į knygą ir toliau skaityti vis daugiau.

    IV g klasės mokinė Veronika Baltušytė. Labai mėgstu skaityti psichologinę ir grožinę literatūrą. Man skaitymas- pirmiausia tai laisvalaikio praleidimo būdas, tačiau jis tikrai turi ir išliekamąją vertę. Manau, jei nei kiek neskaityčiau, tikrai būčiau labiau ribota, sunkiau sektųsi įsivaizduoti bei suprasti tam tikrus dalykus. Skaitymas suteikia daugiau laisvės, atveda į kitokį pasaulį, žadina smalsumą. Su knygų „pasauliu“ buvau pažindinama nuo ankstyvos vaikystės, knyga tapo vertybe ir išliko brangi iki šių dienų. Vaikystėje perskaitytas Hektoro Malo romanas „Be šeimos“ ko gero man buvo viena brangiausių tuo metu skaitytų knygų. Patirtą jausmą ją skaitant puikiai pamenu iki šiol. Romaną skaičiau tikrai ne vieną kartą, galbūt būdama jau vyresnė šioje knygoje randu dar daugiau gražių dalykų nei vaikystėje. Tai be galo jautri knyga, padedanti suprasti tikrąsias šio gyvenimo vertybes. Dar labai įsiminė Hannah Kent kūryba: „Gerieji žmonės“ ir „Paskutinės apeigos“. Ši autorė turi labai specifinį rašymo stilių, nežinau, ar jis patiktų daugeliui, tačiau pamėginti tikrai verta. Abiejų knygų siužetai įtraukiantys, išskirtiniai ir labai sukrečiantys. Manau nėra nemėgstančių skaityti žmonių, tiesiog yra žmonės, kurie dar neatrado jiems patinkančio žanro, autoriaus, specifikos. Galbūt dar mokykloje skaityta privaloma literatūra žmogui nepadarė teigiamo įspūdžio, tad pasiliekama prie išankstinio nusistatymo, kad jausmas skaitant ir kitas knygas bus lygiai toks pats, knygos ne jam. Ne kartą esu girdėjusi pasakymą iš savo draugės: „Aš visiškai neskaitantis žmogus, tačiau šią knygą perskaičiau vos per kelias dienas, pati nesuprantu kaip taip įvyko“ ir pan. Tai tik įrodo, kad laiku ir vietoje atsidūrusi tam tikra knyga gali tikrai pakeisti asmeninį požiūrį ir kažkokius priešiškus nusistatymus apie skaitymą.

Skaitomiausios knygos Pandėlio gimnazijos bibliotekoje 2020 m.

Heather Morris Aušvico tatuiruotojas

Elena Ferrante Nuostabioji draugė

Elena Ferrante Naujoji pavardė

Hannah Kent Gerieji žmonės

Ruta Šepetys Druska jūrai

Lucy Maud Montgomery Anė iš Žaliastogių

Kristin Hannah Jonvabalių takas

Jo Nesbo Troškulys

Sandra Brown Pavydas

Lietuvių pasakos

Ričardas Pagojus Meilės pamokos

Kate Atkinson Griuvėsių dievas

Sigitas Parulskis Prieš mirtį norisi švelnaus

Anne Cassidi Neužmirštuolė

Hjordis Varmer Vargšas berniukas iš Odensės

Selemonas Paltanavičius Maži ežiuko sapnai

Hansas Kristianas Andersenas Laukinės gulbės

            Anglų filosofas pasakė labai vaizdingai ir tiksliai: „Knygos – minties laivai, plaukiojantys laiko bangomis ir rūpestingai gabenantys savo brangų krovinį iš kartos į kartą“. Priimkime šį krovinį su meile ir pagarba ir saugokime jį ateities kartoms.

Įdomaus skaitymo 2021 metais!

                                                                                                                              gimnazijos bibliotekininkės

spacer